Следвайте Гласове в Автор: Алън Дершовиц, Заради неговата решителност, наподобяваща тази на Чърчил,

...
Следвайте Гласове в Автор: Алън Дершовиц, Заради неговата решителност, наподобяваща тази на Чърчил,
Коментари Харесай

Алън Дершовиц: Лъжите на Зеленски не могат да скрият кървавата роля на Украйна в Холокоста 

Следвайте " Гласове " в 
Автор: Алън Дершовиц, 

Заради неговата увереност, наподобяваща тази на Чърчил, да се опълчи на съветската експанзия, аз го предложих за Нобелова премия за мир. Но наскоро той лъжливо отхвърли присъединяване на украинци в Холокоста. Зеленски употребява този мотив, с цел да твърди, че Израел дължи на Украйна нападателни оръжия. Преди няколко дни той ескалира рецензиите си, като сподели, че е шокиран, че Израел не капитулира пред настояванията му. 

Той в никакъв случай не се е извини за следното изказване, което направи предишния март: „ Украинците направиха избор преди 80 години, те избавиха евреите... “ Той е прав, че украинците направиха избор преди 80 години, само че той не бе да се спасят евреите. 
Почти без изключение, украинци или са взели участие в всеобщото ликвидиране на евреи, или не казвали нищо, до момента в който техните съседи евреи са били събирани и избивани тук-там като Бабий Яр. Много от тези, които са дръпнали спусъка, самите са били украинци, наети от нацистите в мобилните отряди за ликвидиране. Незначително малко хора са спасявали евреи.

Съучастието на украинците в тези всеобщи убийства е било по-голямо, в сравнение с в множеството други страни. Стотици хиляди украински евреи са били убити. И това не е първият път, когато украинците са правили сходен избор. През 1648 година Богдан Хмелницки управлява разгром, който води до гибелта на десетки хиляди евреи, в това число бебета, деца и майки. Това е било доста от дълго време, само че статуята на този всеобщ палач към момента стои в центъра на Киев и фотографията му към момента краси украинска банкнота. И това е в този момент! Украйна направи избор: да уважи паметта на всеобщия палач на евреи. 
Между убийствата на Хмелницки и Холокоста украинците направиха още доста други избори: те правиха разгром след разгром против еврейски фамилии. Антисемитизмът се популяризира в цяла Украйна. Ето за какво толкоз доста украински евреи емигрираха в Съединените щати и другаде.
През последните години обстановката в Украйна се усъвършенства осезаемо. Въпреки че към момента има огромен брой антисемити в Украйна – в това число в някои елементи на въоръжените сили – споменът за Холокоста накара доста украинци да изоставят обичайния антисемитизъм, който измъчваше страната. Те даже гласоподаваха за Зеленски, който е човек с еврейско родословие. 
Ако Зеленски беше направил нюансирано изказване, признавайки същинската история на Холокоста в Украйна, като в същото време каже, че обстановката се е подобрила, бих го поздравил за неговата почтеност. Но той знае - в края на краищата той самият е от еврейско родословие - че изборът, изработен от украинския народ преди 80 години, заслужава да бъде наказан, а не възхваляван. 
Казано е, че истината е първата жертва на войната, само че това не е опрощение за лъжата, която в този момент се популяризира в цяла Източна Европа: а точно, че украинци, поляци, латвийци, литовци, естонци, румънци и унгарци са спасявали евреи. Вярно е, че във всяка от тези страни е имало смели мъже и дами, които са рискували живота си в опити – множеството несполучливи – да спасят евреите.
Неотдавнашният филм на Кен Бърнс за американската роля в Холокоста сподели един полски католик на име Ян Карски, който рискува живота си, с цел да отиде в лагерите на гибелта и да разкрие пред света какво е видял. Други също са предприемали сходни героични дейности. Много от тях са увековечени в израелския музей на Холокоста Яд Вашем като праведници измежду народите си. Но праведните са един безпределно дребен % измежду неправедните в тези страни. Украйна може би е била най-лошата от всички. Със сигурност не е била измежду най-хубавите. 
В светлината на действителната история, недомислената неистина на Зеленски може да се квалифицира като разновидност на отричането или минимизирането на Холокоста. Като отхвърля украинското съучастничество в всеобщото ликвидиране на стотици хиляди украински евреи, той изкривява историята и паметта. 
Надявам се да разбере, че даже в обезверени времена – а той сигурно ръководи страна в обезверени времена – не е целесъобразно изтриването на загатна за украинските евреи, които са починали от ръцете на други украинци.
Зеленски е популярен човек, само че великите хора постоянно имат огромни дефекти. Той има опция да поправи отправената дълбока засегнатост към паметта на евреите, които бяха убити от украинци заради изработен аморален избор преди 80 години. Може да е правилно, че някои украинци са били принудени или застрашени, с цел да станат съучастници на нацистите, само че доста други с неспокойствие са се включили към тях, тъкмо тъй като са желали да убиват евреи, а не тъй като по този начин е трябвало. 
Историята и истината имат своите искания и вчерашните ужаси не би трябвало да бъдат изтривани в името на предотвратяването на днешните. Вероятно Зеленски ще стане Нобелов лауреат за мир. Затова е от значително значение той да се поправи и да признае, че изборът на " украинците " е ужасяващ и незащитен.
Алън Дершовиц почетен професор по право, Юридически факултет на Харвард
Източник: 
Превод за " Гласове ": Георги Ванчев
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР